KANSANTALOUDELLISEN TUHON SIEMENET

Kansallinen talousoppi kauhistelee jälleen. Itse asiassa iltapäivälehdistön talousgurut, jotka väittävät kunta-alan palkkasovun johtavan mielettömään kansantaloutta koettelevaan palkankorotuskierteeseen. Kauhistelua säestävät porvarillisten etujärjestöjen edustajat, kuten odottaa sopiikin. Sari Sairaanhoitaja -kortti heiluu villisti.

Tämä on sikäli kummallista, että pitäisi porvarinkin ymmärtää, että ilman palkkojen korotusta talous ei kasva. Köyhän ja työläisen riistäminen suurten voittojen kiilto molemmissa näköelimissä ei osoita loistavaa tulevaisuutta, vaan jatkuvasti taantuvaa taloutta. Ei ihme, että keskuspankki on joutunut suorastaan lapioimaan rahaa talouteen pitääkseen porvarit niin sanotusti leivässä. Vitsi.

Jos julkinen sektori saa enemmän palkkaa kuin yksityinen, se merkitsee sitä, että talous katsoo julkisen sektorin työn yksityistä tärkeämmäksi. Eikö porvarillinenkin viisaus näin opeta? Sari Sairaanhoitajaa tarvitaan ehkä siksi, että porvari saadaan pysymään työkykyisenä. Sillä oletuksella tietenkin, että porvari tekee työtä eikä makoile rahakasan päällä reidaamassa.

Tässä kohtaa voi jo kuulla porvarillisen parkaisun julkisesta velasta. Porvari nimittäin uskoo, että julkinen työ rahoitetaan porvarin rahalla, jolloin porvari köyhtyy, jos julkisen alan työntekijälle maksetaan palkka. Hyvä niin sikäli mikäli tuloerot samalla tasoittuvat. Toisaalta näin ei välttämättä tapahdu, koska palkan lisäys aiheuttaa verotulojen kasvun. 

Selluporvari vuorostaan parahtaa tähän, että vienti tyrehtyy, kun palkkakustannukset nousevat. Miksi? Ei yksityisellä puolella ole pakko nostaa palkkoja vain siksi, että näin tehdään julkisella puolella. Sellua voi hyvin valmistaa nykyiselläkin voittotasolla.

Eikö ihannetila ole se, että kaikilla on sama palkka? Näin ei synny eriarvoisuutta, vaan sopu ja tyytyväisyys valtaavat maan ja porvarilliset edunvalvontaorganisaatiot voidaan lakkauttaa tarpeettomina ja vasemmisto voi ryhtyä miettimään syvällisemmin kehorauhaa ja naissukupuolen vähättelyä ja muuta maailmanhistoriallisesti tärkeää, kuten vihapuhetta, yleistä ärinää ja poliitikkoihin kohdistuvaa arvostelua.

Luultavasti kuitenkin tasa-arvon koitettua voimme lopettaa koko politikoinnin. Semminkin, kun olemme kohta Naton jäsen ja ydinpelotteen suojassa. Oletusarvohan on, että ainakin entiset kommunistit pelkäävät ydinasetta sen verran, että lakkaavat räyhäämästä. Porvareiden ainoa pelko näyttää olevan ilmansuunta: itä.

Advertisement
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s