KRIISIN WOKE -RATKAISU

Median mukaan itäiselle naapuruudelle ei ole enää edellytyksiä. Julkilausuma muistuttaa pitkälti nykylainsäädännön mukaista ajattelua, jonka mukaan moraali ohittaa aina tosiasian. Toki moraaleja on useita eri lajeja päinvastoin kuin tosiasioita, joita ei pitäisi tieteellisen tietämyksen mukaan olla enempää kuin yksi.

Nyt pitäisi ilmeisesti sorvata laki, jonka mukaan itäistä naapuria ei enää ole. Se edellyttää historian kirjoittamista uudelleen ja itäisen naapurimme nimen mainitsemisen sanktioimista mahdollisimman ankarasti. Näin kun kieliavaruus saadaan läntisen demokratian ihanteiden mukaiseksi, niin pahuus katoaa maailmasta. Ja mikä parasta, saadaan totuus voittamaan.

Ongelmaksi muodostuu jälleen kerran geografia, jota myös maantieteeksi kutsutaan. Yksi keino olisi tietysti poistaa maantiede tieteiden joukosta ja kriminalisoida maantiede puoskarointina. Onhan jo pitempään tiedetty, että ainoa oikea tiede on matematiikka. Siis se, että yksi ynnä yksi on kaksi, ellei toisin sovita. 

Tieteeseen kuuluu myös kokeellinen menetelmä, jonka perusteella voisimme selvittää, onko itänaapuri todella olemassa. Jos ei, niin eihän edellytyksiä naapuruudelle tosiaankaan ole.  Voisimme mennä itärajan taakse lapion kanssa ja kokeilla, onko siellä maaperää vai pelkkää tyhjyyttä. 

Jos lapio osuu kiinteään aineeseen, niin ilmeisesti itärajan takana on jotakin. Mutta ei hätää, voimme nimetä löydöksen nykykäytännön mukaan termillä, joka on eettisesti kestävä ja moraalinen ja joka ei herätä vastakkainasettelua.

Jos taas ajatellaan, että itärajan takana on hurjistunut eläin, suorastaan peto, joka on vihainen, niin ilmeistä on, ettei kukaan sellaista naapuria halua, mutta jos se eläin siellä joka tapauksessa on, eikä sitä sieltä pois saada, niin onko silloin mentävä kiven taakse piiloon, käytävä pedon kimppuun vain pitäisikö saada peto rauhoittumaan tarjoamalla sille vaikka ruokaa?

Historiassa on ainakin yksi esimerkki ihmisen ja pedon naapuruudesta. Ymmärtääkseni susi on ilmeinen peto, mutta ihminen on osannut muodostaa petoon sellaisen naapuruussuhteen, että meillä on tänä päivänä koiraksi kutsuttu kotieläin, jota kutsutaan jopa ihmisen parhaaksi ystäväksi. 

Advertisement
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s