KIIHOTTAMINEN, MITÄ SE ON

Kiihottaminen on ilmaus, jota pitäisi käyttää mahdollisimman vähän, mielellään ei ollenkaan. Ensiarvoista olisi tietää se, mitä se tarkoittaa. Siis se kiihottaminen. Onko teoksen siteeraaminen kiihottamista? Jos siteeraa, niin syytetäänkö siteeraajaa vai teosta, jota siteerataan? Tässä on vaara, että puuro ja velli menee sekaisin, kuten näyttää. Case Päivi Räsänen.

Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, miten oikeusoppineet pystyvät juridiikan koulutuksellaan selvittämään Raamatun tarkoituksen. Nythän yksi ongelma on se, missä tarkoituksessa epäilty kiihotus on tapahtunut. Tämä sitten, kun on päätetty, kumpi kiihottaa Raamattu vai Päivi Räsänen.

Henkilökohtaisen ja teologisen ulottuvuuden lisäksi casesta kohoaa myös poliittinen ulottuvuus. Kristillisten arvojen esiin tuominen. Ongelma on nyt se, minkä kieliavaruuden mukaan tuomiota pohditaan.

Nyt kansanvalistusta harjoittavat toimittajat, oikeamielisyyden, kuuliaisuuden ja tutkitun tiedon välittäjät julistavat profeetallisesti, että Raamattua saa edelleen lukea. Mutta, jos teos tuomitaan kiihottajana, niin oikeampi kysymys lienee se, saako Raamattua enää lukea? Onko kiihottavan materiaalin hallussapito sallittua, suotavaa? Jos tulee tuomio, niin kyllä teoksen ylle levitetään synkkä varjo. Teokseen uskovista puhumattakaan. Asetelma ikään kuin kääntyy päälaelleen.

Olisiko aika tehdä reformaatio siihen “muista sanoa päivää opettajalle” -sääntöoppaaseen, jota hupaisasti kutsutaan lakikirjaksi. Yritettäisiin tarkistaa edes karkeimmat kielioppivirheet. Raamattu on tietääkseni käännetty jo nykysuomeksi.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s